Araba İç Döşeme Nasıl Temizlenir ?

Araba İç Döseme Nasıl Temizlenir ?

Arabalarımızın içine ne kadar özen göstersek de kirlenmesi, tozlanması kaçınılmaz. Özellikle çocuklu ailelerin arabalarının içi zamanla kötü bir hal alabiliyor. Kirli bir arabada zaman geçirmek sağlık açısından zararlı oluşunun yanında sürüş keyfini de kaçırır. Bu yüzden araba içi temizliği özen gerektiren bir temizliktir.
Arabalarıyla ilgilenmekten zevk alanlar, temizliği biraz çabayla kendi kendilerine yapabilirler. Araba içi temizliğinde dikkat etmemiz gerekenlerden biri, ev temizliği için üretilmiş kimyasalları araba için kullanmamaktır. Araba içi nasıl temizlenir sorunuzun detayları;
Araç için özel üretim temizlik malzemesi kullanmanın başlıca nedenleri:
  • Ev için üretilmiş temizlik maddeleri, parke, mermer, fayans gibi yüzeyler için uygundur ve araba döşeme ve konsoluna zarar verir.
  • Arabanın havalandırma imkanı kısıtlı olduğundan bu maddeleri solumak vücuda zarar verir.
  • Ev temizlik malzemeleri su ile arındırılması gereken maddeler olup, araba içlerinde genelde su kullanmadan temizlik yapılmaktadır.
  • Arap sabunu, bulaşık deterjanı gibi malzemelerin araba içini temizlerken kullanılması ilk başlarda iyi bir sonuç verirken zamanla uygulandıkları yerlerde bozulmalara yol açar.



Araba içi temizliğinde yapmamız gerekenler sırasıyla şöyle:
Paspasların Temizliği:
  • Önce yerdeki paspasları çıkartıp silkelemeli sonra temizlemeli ve kurumaya bırakmalıyız. Eğer paspaslarınız kauçuk gibi rahat kuruyacak bir malzemeden yapılmışsa, su ve fırça yardımıyla rahatça temizleyip güneşte kurumaya bırakabilirsiniz. Halı paspaslar için durum farklı. Paspasları çıkardıktan sonra tozlardan kurtulmak için elektrikli veya şarjlı süpürgeyle süpürebilir; sert bir şekilde silkeleyebilirsiniz. Ardından yine halı döşemeler için özel üretilmiş malzemeler (genelde bunun için spreyler mevcut) ve fırça yardımıyla temizleyebilirsiniz. Paspasları sıvı el sabunuyla da iyice köpürterek temizlemek mümkün. Halı paspas temizliğinde en önemli iki nokta ağartıcı malzeme kullanmamak ve paspasların gerçekten kuruduğundan emin olmak. Tamamen kurumamış nemli paspaslar bir süre sonra arabanızda tahammül edilemeyecek bir kokuya yol açabilir.
Araç içinin süpürülmesi:
  • Paspaslarla işimiz bittikten sonra sıra arabanın içini iyice süpürmeye geliyor. Ancak başlamadan önce koltuklarımızda kılıf varsa onları çıkartmamız lazım. Ayrıca süpürme işlemini koltuk sırtları, oturma kısımları ve son olarak da yer döşemesi sırasıyla yapmak daha iyi bir temizlik sağlayacaktır. Süpürme işlemi için evde kullandığımız şarjlı el süpürgesini, prize yakınsak elektrikli süpürgemizi veya arabalar için özel yapılmış şarjlı süpürgeleri kullanabiliriz. Koltuk üstleri ve araları için ince süpürge uçlarından yardım alabilir, süpürgeyi arabamızın içindeki her noktaya uygulayabiliriz. Tozları ve pisliği ne kadar iyi çekersek temizlik işimiz o kadar kolaylaşır.
Koltuk ve Döşeme Temizliği:
  • Süpürme işleminden sonra sıra koltuk ve döşeme temizliğine geliyor. Burada önemli olan deri ve kumaş için farklı işlemler yapmak.
Kumaş: Araba koltuklarının temizliği için üretilmiş spreyimizi koltukların üzerine sıkıp biraz beklememiz lazım. Bu bekleme işlemi kirin kabarmasını sağlıyor. Ardından temiz ve yumuşak bir süngerle koltukları ovuyoruz. Eğer koltuğumuzda lekeler varsa yine araba koltukları için yapılmış kimyasallardan yardım almamız lazım. Bunları lekenin üzerine sıkıp sert bir fırça yardımıyla çıkartmak mümkün.
Deri: Deri döşemeler için özel üretilmiş temizlik malzemelerinden yardım almamız ve temizlik işlemini yumuşak bir bezle yapmamız lazım. Sert malzemeler veya kumaş temizlik maddeleri, deriye zarar verir.  Deri döşemeler için temizlik işleminden sonra bakım uygulamamız gereklidir. Bu işlem hem deri koltuklarımızın ömrünü uzatır hem de koltuklardaki deriden kaynaklı gıcırtıyı giderir. Deri kaplama koltuklar için özel bakım malzemelerini marketlerde bulabiliriz.
Araç Ön Konsol, Kapı İçleri ve Direksiyon Temizliği:
  • Koltuk temizliğinin ardından sıra ön konsol, kapı içleri ve direksiyon temizliğine geliyor. Bunun için de yine tercihimize göre mat veya parlak temizlik spreyi kullanabiliriz. Sıvıyı püskürttükten sonra bir süre bekliyor ardından kuru ve yumuşak bir bezle iyice siliyoruz. Koltuk içlerinde eğer hoparlör varsa spreyin bu kısma gelmemesine dikkat etmemiz lazım.
Havalandırma deliklerinin temizliği:
  • Klimayı en güçlü fanda çalıştırmamız gerekli. Ardından delikleri ince bir fırça ile temizliyoruz.